חוסר זמינות רגשית
התינוק יכול להרגיש כשאמו שקועה בעצמה ותגובותיה אליו איטיות ומעורפלות, כמו גם אם בהיותה חסרת שקט וחרדתית היא מגיבה אליו בהתנהגות שאינה מתחשבת במצבו הרגשי, למשל, כשהיא מרימה אותו בפתאומיות, או נוגעת בו אוטומטית, ללא חיבה, אמפתיה ורוך, משל היה בובה.
תגובת התינוק למצוקה רגשית
אלו מצבים בהם השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק באה לידי ביטוי. הזמן אינטראקציה של האם עם התינוק חסרים מרכיבים רגשיים משמעותיים עבורו: היא ממעטת לדבר עמו, וכשהיא מדברת, דיבורה עצור. היא ממעטת ליצור עמו קשר עין ובאופן כללי, התגובות שהיא משדרת תלושות ואין התאמה בינן ובין התינוק.
לא רק שהתינוק מסוגל להרגיש בכך, הוא עשוי להגיב: כך, תינוק שמרגיש שקשובים לו יבכה ויביע אי שביעות רצון, כשהוא רעב, עייף או כשקר לו. ואילו תינוק שמרגיש שקולו לא נשמע, שאינו מקבל התייחסות, עלול לוותר על המחאה, להימנע ככל האפשר מהאינטראקציה, להפוך אדיש ולהתבצר בשתיקתו. מבחינתו, זוהי התנהגות שמטרתה הגנה עצמית אינסטינקטיבית, שנועדה להקל על מצוקתו.
השפעות בזמן ההיריון
אם הדיכאון התחיל כבר בזמן ההיריון ולא טופל עלולות להיות לו השלכות על ההיריון, התפתחות העובר, משקל הלידה ואפילו על סיבוכים בלידה, שכן ידוע שאמהות מדוכאות גם אינן דואגות לעצמן באופן המיטבי. למשל, מעשנות, אוכלות מזונות שאינם מתאימים להריון, מתעלמות מבדיקות מעקב ובאופן כללי מזניחות את בריאותן באופן שעלול להשפיע על התפתחות העובר
השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק: סימני אזהרה
- התינוק מסיט מבטו מהדמות המטפלת, אינו מחפש קשר עין איתה ובוכה לעיתים נדירות. זו תגובה אופיינית לתינוקות שאימותיהם התנהגו איתם התנהגות עצבנית ולחוצה.
- התינוק סובל מקשיי ויסות, המתבטאים בקשיי שינה ובקשיים ביצירת שגרה של ארוחות ושינה. אחד ההסברים לכך הוא שתינוק שאימו חשה דיכאון בהריון, או מיד אחרי הלידה – נחשף לחוסר האיזון הביוכימי אצלה – מצב אשר השפיע על קשייו לווסת את תגובותיו הפיזיולוגיות לסטרס ולתסכול.
- כאשר הוא בוכה או חסר שקט וקשה להרגיעו ולנחמו.
- ההבעה הרגשית שלו מצומצמת, הן מבחינת קשת הרגשות שהוא מביע והן מבחינת התנודות והעוצמות שלהן.
האם ישנן השפעות ארוכות טווח לדיכאון האם על התינוק?
השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק וצמצום הפגיעה
מספר גורמים עשויים להקל על העומס הרגשי אצל האם ולהחליש את השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק: האב אינו מגיב בדיכאון על מצבה של האם ומתפקד כדמות מטפלת, אנשים נוספים מטפלים בתינוק, למשפחה יש מערכת תמיכה, הדיכאון פרץ במחצית השנייה של השנה והתנהגות האם מאופיינת באיפוק ומופנמות, ובמיוחד אם האם מכירה במצבה ופונה לטיפול מקצועי.