ישנן סיבות רבות לאי פוריות אצל נשים, תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא אחת העיקריות. מהי התסמונת הזו, כיצד היא משפיעה על בריאות הנפש ומהם הטיפולים החדשים והיעילים שקיימים?
פורסם בסלונה בבלוג של ד"ר חנה גילאי גינור – הריון, פריון ונפש ב- 27.8.18
אחת מכל שבע נשים בגיל הפוריות עלולה לסבול מתסמונת השחלות הפוליציסטיות, ולמרות המספר הגבוה, יחסית (13%), המודעות הקיימת כלפיה נמוכה. תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) הינה הפרעה אנדוקרינית או הורמונלית מורכבת, שנגרמת מרמות גבוהות של ההורמונים אינסולין ואנדרוגן, שעלולות לגרום לבעיות בריאות שונות, בהן בעיות מטבוליות, בעיות פריון והשלכות פסיכולוגיות שונות.
אמנם לא כל מי שסובלת מהתסמונת עלולה לסבול מאי פריון, אבל על פי המחקר הרפואי כ-70% מהנשים שאובחנו עם PCOS עלולות להיתקל בקושי להיכנס להריון, כתוצאה של שיבושים בביוץ.
מהם התסמינים של שחלות פוליציסטיות?
הן ברפואה והן בפסיכולוגיה, כשמדברים על תסמונת, מתייחסים לאוסף תסמינים שמעיד על קיומה של בעיה מסוימת, הגם כשלא תמיד ידועה הסיבה הייחודית לקיומה. כך גם במקרה של תסמונת השחלות הפוליציסטיות, ישנם כמה גורמים ידועים שאופייניים למצב זה. בהם: תורשה, הפרעות הורמונליות ואורח חיים.
התסמינים של PCOS שונים מאישה לאישה, ויכולים להשתנות בשלבי החיים. בהם:
- מחזורי וסת לא סדירים
- שיעור יתר על הפנים, הבטן, הגב וכדומה
- התקרחות בחלקה העליון של הקרקפת
- אקנה (פצעי בגרות)
- עלייה במשקל
- עלייה בסיכון לסוכרת
- קשיים בכניסה להריון
- הפרעות או תסמיני דיכאון ו/או חרדה
- דימוי גוף ירוד והערכה עצמית נמוכה.
האבחנה מתקבלת כשקיימים שניים מתוך שלושת הקריטריונים הבאים:
- מחזורי וסת לא סדירים.
- תסמיני אקנה ושיעור יתר, או תוצאות של בדיקת דם המעידות על רמה גבוהה של הורמונים אנדרוגנים.
- סריקת אולטרה-סאונד של השחלות שמדגימה יותר מ-20 זקיקים.
כיצד משפיעה התסמונת על בריאות הנפש?
כשמדברים על תסמונת השחלות הפוליציסטיות נוטים להדגיש את התופעות הגופניות האופייניות, כמו שיעור יתר, התקרחות ואקנה, ואת ההפרעות בביוץ שמקשות על הכניסה להריון. מעט מדי, אם בכלל, מדובר על ההשפעות הנפשיות.
נשים עם PCOS נמצאות בסיכון לסבול מחרדה ומדיכאון. ייתכן שהסיבה לכך היא שילוב של ההשפעות ההורמונליות וההתמודדות עם התסמינים של PCOS. במילים אחרות: תסמינים כמו אקנה, עלייה במשקל, שיעור יתר וקשיי פריון משפיעים על הדימוי העצמי. נוסף על כך, נשים רבות שסובלות מהתסמונת מדווחות גם על קשיים בקיום יחסי מין (כאבים שונים). כך שבאופן כללי, מעבר לבעיות הבריאותיות, יש לתסמונת השפעה ניכרת על אורח החיים ועל איכותם.
קושי להרות, דימוי עצמי בעייתי, רמות גבוהות של חרדה ודיכאון, כל אלה הינם מצבים שמעלים את הצורך בתמיכה נפשית מקצועית, ומוטב מוקדם ככל האפשר.
מהם הטיפולים החדשים בתסמונת השחלות הפוליציסטיות?
ההמלצה כיום לנשים שמאובחנות כלוקות בתסמונת היא להקפיד על אורח חיים בריא, כדי לנסות ולהפחית חומרת התסמינים. בין השאר, ההמלצה היא לעסוק בפעילות גופנית, להמעיט ככל הניתן באורח חיים יושבני ולנסות לעשות מעט פעילות ותנועה במהלך יום העבודה, למשל, מדי כשעה. כמו כן, מומלץ מאד לשפר את התזונה ולהקפיד על תזונה מאוזנת שכוללת פירות וירקות, בשר ומוצרי חלב דלי שומן, להפחית שתייה ואכילה של משקאות מתוקים ושל מזון עתיר סוכר ומלח. המלצות נוספות הן להימנע מעלייה במשקל, להפסיק לעשן ולהמעיט בצריכת אלכוהול.
מבחינה רפואית, ישנו מגוון של תרופות שעשויות לסייע לנשים להרות, חלקן ניתנות בהזרקה. ישנם גם טיפולים ניתוחיים בשחלות ואם אלה לא מסייעים ניתן, כמובן, להיעזר בטיפולי פוריות ובהפריה חוץ גופית (IVF).
צרו קשר