נגיף הקורונה מחבל לנו בשמחות ובאירועים רבים, אבל ישנה שמחה אחת מיוחדת שחשוב לנו לשמור עליה מכל משמר: שמחת ההריון.
לא קל לכולנו בימים האחרונים, בכל היבט אפשרי של החיים. דאגות, חוסר שינה, מתח וחרדה פוקדים אותנו, מדי יום. אנחנו מועדים לחרדות ולדאגות בתקופות של חוסר ודאות, על אחת כמה וכמה כשמדובר בבריאות שלנו ושל היקרים לנו. וכשמדובר בהריון שלך – שבעתיים.
ללא ספק מתרוצצות בראשך מחשבות מטרידות: האם התפשטות הקורונה משפיעה עליך ועל עוברך באופן מיוחד? האם בדיקות בקופת החולים, או פניה לחדר מיון נשים עלולות לסכן אותך? ואיך תושפע הלידה הצפויה מהמצב בבתי החולים?
קורונה בהריון: חרדה כפולה ומכופלת
נשים רבות בהריון לא רק "אוכלות בשביל שניים", גם החרדה שלהן כפולה.
ייתכן שגם את מתקשה לתפקד, התוכניות שלך משתנות חדשות לבקרים, העצות וההמלצות שאת מקבלת מבני משפחתך, מחברותיך ואפילו מהרופא שלך סותרים לעתים, ואת מתקשה לקבל החלטות.
עד כמה שהחששות שלך טבעיים ומובנים, חשוב שתדעי, שלחרדה ולסטרס בהריון יש השפעות מזיקות לעובר, לתינוק ולהריון עצמו. לכן, אני ממליצה לך לנסות להנמיך אותם ככל שניתן. אם להשתמש בביטוי העכשווי, בשפת הקורונה, את רוצה וצריכה "לשטח את עקומת החרדה".
נכון, מידה מסוימת של חרדה היא טובה שכן היא מסייעת לנו לתפקד בחכמה, לא להיות שאננים ולהימנע ממצבים מסוכנים. הבעיה מתחילה כשחרדה משתלטת ומכניעה אותנו.
לכן, חשוב שתהיי ערה לכך, שהמידע הרפואי בעת הזו אודות השפעת נגיף הקורונה על ההריון והתינוק מצומצם ומבוסס בעיקר על מספר קטן של נשים סיניות שנדבקו בנגיף וילדו לאחרונה.
לעומת זאת, הידע הרפואי על השפעת חרדה בהריון הוא נרחב. מחקרים רבים מצביעים על כך שרמות גבוהות של חרדה בהריון עלולות להשפיע על לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך, דיכאון לאחר לידה ותופעות מטרידות נוספות.
המשימה: להוריד את החרדה במהלך ההריון
אם נדמה לך, אולי לסובבים אותך, שאת מפתחת חרדה בעצימות גבוהה ובפרט אם סבלת מהפרעת חרדה בעבר, הנה כמה כללים ועצות שיסייעו לך לנסות למתן את החששות:
- המעיטי בחשיפה לחדשות, עדכונים ופרשנויות בקשר למצב, כולל ברשתות החברתיות. חשיפה חוזרת לעדכונים אינה מסייעת לבריאות הנפש. ואם בכל זאת את חייבת להתעדכן – הגבילי עצמך למקורות מהימנים, ונסי להימנע מכל מיני מקורות שעלולים להפיץ "פייק ניוז".
- מידע אמין על התמודדות עם נגיף הקורונה בהריון תמצאי באתר קופת חולים כללית וכן באתר משרד הבריאות.
- ארגני לך סדר יום לכל ימות השבוע ודאגי לשמור על עצמך פעילה – פיזית, חברתית ואינטלקטואלית. נסי לעסוק ככל שתוכלי בפעילות שמסבה לך הנאה: למידה, יצירה, מוזיקה, גינון וכדומה.
- גם אם נגזר עליך בידוד, אל תהיי בודדה: נסי לשמור על קשרים חברתיים ומשפחתיים שמייצרים רגעים טובים, דבר שיסייע לך להילחם בחרדה. בחרי את הדמויות שיכולות לסייע לך בהקטנת החרדה ואל תחששי לשים גבולות לאחרים.
- שמרי על אורח חיים בריא – שינה מספקת, תזונה נכונה ופעילות גופנית שמתאימה לך ולמצב.
- השתמשי באפליקציות יוגה או מדיטציה או מיינדפולנס (קשיבות), תרגילי הרפיה, דמיון מודרך וכדומה, שיסייעו לך להירגע ולנוח.
- נסי לסייע לעצמך להתמודד עם החרדה באמצעות אתרים שמקנים כלים לשימוש עצמי. למשל, אתר ישראלי חדש helpwithcorona.com שמסייע בהתמודדות עם חרדה בכלים המבוססים על שיטות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT).
שמרי על עצמך ועל יקירייך, והקפידי על ביקורת רפואית, כנדרש.