טוקופוביה – פחד מהריון ולידה

| הריון

פחד חזק, פתולוגי מהריון ומלידה נקרא טוקופוביה. פחד זה עלול להתעורר אצל נשים לפני או בזמן ההריון. אם את חווה פחד וחרדה חריפים ביותר מהמחשבה להיות בהריון וללדת, וזאת למרות שאת רוצה בילד, ייתכן שאת סובלת מטוקופוביה.

איך מתבטא הפחד מהלידה?

מדובר בחרדה שקשה לזהות, ואולי גם את לא מודעת לה מספיק. אולי אינך מדברת עליה, אולי רק מחלחל בך משהו לא ברור, אך בהתנהגותך את מבטאה חרדה מאוד ברורה – את נמנעת מבדיקות רפואיות, מזריקות ומביקורים במרפאות, ייתכן שאת מתביישת בהרגשתך ובהתנהגותך, מסתירה אותה מבן זוגך ואף מהרופא שלך.

אם את בהריון וסובלת מטוקופוביה, התנהגותך מבטאה חרדה  – את דואגת מאוד לגבי בריאותך ובריאות התינוק, דואגת וחרדה מתהליך הלידה והאם תוכלי להתגבר על הכאבים הכרוכים בה, את דואגת שתאבדי שליטה בעת הלידה, דואגת מסיבוכים רפואיים ואינך סומכת על הצוות הרפואי.  חשוב שתביני, הבושה שלך, בין אם את לפני הריון ובין אם את בהריון, לא רק שאינה מסייעת לך, היא מאותתת שאת סובלת מבעיה נפשית שיש לטפל בה.

פחד מלידה או פחד מהריון יכולים להיות מנת חלקה של מי שלא ילדה עדיין או של מי שילדה וחוויית ההריון ו/או הלידה שלה הייתה טראומטית.

לפעמים, טוקופוביה יכולה להיות ביטוי (תסמין) של הפרעת חרדה בהריון או הפרעת דיכאון בהריון.
נשים רבות שמבקשות ללדת מראש בניתוח קיסרי, סובלות למעשה מטוקופוביה, והניתוח הקיסרי מהווה עבורן דרך להתגבר על החרדה. אחרות, עלולות לחוות התקף פניקה וכתוצאה ממנו מבקשות לסיים את ההיריון ואם אינן מגיעות לתמיכה פסיכולוגית, החרדה כה חזקה שהן מפסיקות את ההריון הרצוי.

אחד הסיבוכים של טוקופוביה אצל אשה בהריון הוא שהלידה תהיה טרום זמנה ואף תהיה לידה ממושכת ומורכבת יותר.

בכל מקרה, מדובר בבעיה נפשית שיש לה השלכות על היחסים עם בן הזוג, על ההנאה והסיפוק מהחיים ואפילו על התינוק שייוולד.

מהם הגורמים העיקריים לטוקופוביה – פחד מהריון ולידה?

  • נטייה לחרדה בכלל.
  • עבר של ניצול מיני, במיוחד בגיל צעיר, שגורם לרצון להימנע מבדיקה ואגינלית שתעורר שוב את הזיכרונות המודחקים. מכאן זה יכול להתרחב גם לחרדה נוראית מפני הלידה.
  • העברה לא מודעת של מסר שלילי מאם לבת בעקבות חוויה מפחידה שהאם עצמה חוותה.
  • לידה קודמת שנחוותה כלידה טראומטית.

איך מטפלים בפחד מהריון ולידה?

החדשות הטובות הן שתופעות אלה זוכות כיום ליותר מודעות, הבנה וקבלה.

לכן, ככל שנשים תדענה שיש מי שמקשיב להן ולא מאשים אותן – הן תפנינה לקבל עזרה פסיכולוגית שיש לה את הכלים והיכולת להפחית את החרדה בצורה ניכרת.

קורסי הכנה ללידה יכולים להפחית את עצמת הפחד, מכיון שהם מעבירים מידע מבוסס ומצביעים על דרכים להתמודד עם הלידה ועם אי הוודאות שבה. מאידך, למרות ההשתתפות המבורכת של נשים בפורומים ובמדיה, חלק מהן נחשפות בהם לתיאורים טראומטיים של נשים אחרות, דבר שעלול להעצים את החרדה שלהן. במידה ואת מרגישה כי ההיחשפות לסיפורי לידה קשים משפיעה עלייך לרעה, כדאי שתמעיטי בהיחשפות אליהם ושתמצאי אפיקי מידע אמינים יותר.

אם את חוששת שאת סובלת מטוקופוביה, אני מזמינה אותך לפנות אלי ולקבוע פגישה אישית כדי לבחון יחד כיצד אוכל לסייע לך בצורה אישית ואחראית.

צרו קשר

סגור לתגובות.