אם את סובלת מסיוטים לאחר הלידה, לא מעלה בדעתך ללדת ילדים נוספים למרות שבהתחלה רצית או מתקשה לטפל בתינוקך – ייתכן שאת סובלת מהפרעת דחק (סטרס) פוסט טראומטית שניתן לטפל בה.
נשים רבות מעידות כי חוו לידה קשה ומייסרת. בין אם מדובר בתחושה סובייקטיבית או בקושי מוכח קלינית, כשיולדת מעידה על כאבים חזקים במהלך הלידה עד כדי חשש מפני פגיעה גופנית, בה או בתינוק, ברור שיש לכך השלכות נפשיות. מבחינתה היא אכן חוותה לידה טראומטית, מבחינה רגשית ופסיכולוגית.
ההתאוששות וההחלמה מחוויית הטראומה בלידה תלויה בגורמים שונים: מצבו הבריאותי של התינוק, מצבה הבריאותי של האם, אירועים קשים בעברה ואישיותה של האם, נסיבות חברתיות, מצבו הרגשי של בן הזוג ויכולתו להכיל ולתמוך בבת זוגו במהלך הלידה ולאחריה ועוד.
מהי הפרעת סטרס פוסט טראומטית לאחר הלידה?
הפרעה זו היא סוג של הפרעת חרדה. על פי מחקרים, עד 9% מהיולדות מפתחות הפרעת סטרס פוסט טראומטית (PTSD) לאחר הלידה. אולם אצל מספר גדול יותר של יולדות, ניכרו סימני ההפרעה. אף אם על פי ההגדרות הרפואיות הנוקשות מצבן אינו מצדיק אבחנה מלאה, ללא כל ספק גם הן זקוקות לתמיכה, ואולי לעזרה מקצועית, שתסייע להן להתאושש מהלידה הקשה.
מהם התסמינים של הפרעה פוסט טראומטית לאחר הלידה ?
- תמונות מהאירוע הטראומטי חוזרות ומציפות אותך
- יש לך סיוטי לילה
- את מרגישה "מנותקת" מחוויית הלידה. לא רוצה לדבר עליה ונמנעת מכל ביטוי של רגש הנוגע לך
- יש לך קושי להיקשר, לתקשר או לטפל בתינוק
- את חווה כעס בלתי מוסבר
- אינך רוצה ילדים נוספים, למרות שחשבת שתרצי
- את מרגישה מדוכאת, סובלת מקשיי שינה, קשיי ריכוז, עצבנות, תגובות בהלה וחרדה וברצון להתבודד.
אם הלידה או אחריה היתה טראומטית, הן באופן אמיתי או שנתפסה על ידך ככזו, את עלולה לפתח הפרעת סטרס פוסט טראומטית אחרי הלידה. לידה טראומטית יכולה להיות – לידה קיסרית לא מתוכננת, לידה מכשירנית, סיבוך של חבל הטבור, התינוק הועבר לטיפול נמרץ, אם הרגשת חסרת אונים עם תקשורת לא טובה או עם מעט תמיכה במהלך הלידה.
מי בסיכון?
ממחקרים עולה כי נשים שסבלו באופן חריף מחרדה בהריון, מדיכאון ומפחד מפני הלידה, מצויות בסיכון ללקות בהפרעת סטרס פוסט טראומטית. גם נשים שחוו אירועים טראומטיים בעברן, כמו אונס או גילוי עריות עלולות לחוות לידה טראומטית. במצב כזה, הלידה עצמה מהווה זרז (טריגר) הגורם ליולדת לחוות מחדש את הטראומה ממנה נפגעה בעבר, בגלל שחזור של תחושת חוסר האונים הדומה.
חשוב לציין שאם האישה שחוותה טראומה מינית, נעזרה בטיפול פסיכולוגי בעבר ועיבדה את חוויותיה הקשות, יקל עליה להתכונן נפשית ללידה. לעומתה, אישה שלא עיבדה וביטאה את החוויה הטראומטית צריכה להביא בחשבון שההריון והלידה עלולים לעורר אותה מחדש.
לידה טראומטית: כיצד תעזרי לעצמך?
אם כיום את עומדת ללדת, ועברת בחייך אונס או ניצול מיני, או שכבר עברת חוויית לידה קשה, כדאי שתיידעי את הרופא המטפל בך. הוא יוכל לסייע לך וליידע את הצוות בחדר הלידה, כך שיהיו ערים לרגישותך.
צוות מודע ידאג לעזור לך. הוא ידאג להחזיר לך את תחושת השליטה, למנוע ממך כאב ולבטל את הקשר בין הכאב לבין החוויה הטראומטית מהעבר, כך שתוכלי להתרכז בלידה עצמה, ולחוות אותה כחוויה טובה.
אם את מתכננת ללדת בניתוח קיסרי לאחר שהלידה הקודמת היתה קשה, ייתכן שהדבר נובע מסיבות פסיכולוגיות של הימנעות מהטראומה שחווית.
גם אם את מודעת לסיבה שהובילה אותך לבחור בניתוח קיסרי חשוב שתלמדי להתמודד עם הקשיים הרגשיים המטרידים אותך, ושלא תעקפי אותם. כך תגיעי לאמהות פחות עסוקה בקשיים הרגשיים שלך ותהיי יותר פנויה ליצור קשר טוב עם תינוקך.
לכן, אל תסתירי את רגשותייך. חשוב שתדברי על כך. מומלץ לשתף את מי שתמצאי לנכון – בן זוגך, הוריך או חברה קרובה.
זכרי, כי מה שעובר עלייך יכול להשפיע על בן זוגך, על בני משפחתך וכמובן על התינוק ועל ילדים גדולים יותר.
גם תמיכה חברתית יכולה לסייע לך בהתמודדות עם לידה טראומטית ולמתן את הקשיים הרגשיים שמתלווים אליה. בנוסף לתמיכה מהקרובים אליך, השתתפות בקבוצות תמיכה או בפורומים מתאימים באינטרנט יכולים להקל עלייך ולאפשר לך לבטא את הקשיים.
אם המצוקה גדולה, אינה נותנת לך מנוח ואת לא מצליחה להתאושש, חשוב שתפני לעזרה מקצועית. הטיפול המומלץ בלידה טראומטית הוא טיפול פסיכולוגי.
באמצעות שיחות, תוכלי להתבונן בחוויות שעברת במהלך הלידה, לברר לעצמך את משמעותן המיוחדת עבורך ולזהות דרכים להתמודד איתן ביעילות.
מקורות:
- Yildiz PD, Ayers S, Phillips L. (2017). The prevalence of posttraumatic stress disorder in pregnancy and after birth: a systematic review and meta-analysis. J Affect Disord. 208:634–45.
- Dekel S, Stuebe C, Dishy G. (2017). Childbirth induced posttraumatic stress syndrome: a systematic review of prevalence and risk factors. Front Psychol. 8:560.
- Chabbert M, Panagiotou D, Wendland J. (2020). Predictive factors of women’s subjective perception of childbirth experience: a systematic review of the literature. J Reprod Infant Psychol. 0(0):1–24.
- Ayers S, Wright DB, Thornton A. (2018). Development of a measure of postpartum PTSD: the City birth trauma scale. Front Psychiatry. 9:409.
אני מזמינה אותך לפנות אלי לקביעת פגישה אישית כדי שנבחן יחד כיצד אוכל לסייע לך בצורה אישית ואחראית.