תמיכה נפשית בפונדקאות

| תרומת ביצית - תרומת זרע - פונדקאות

פונדקאות הוא הליך מורכב ביותר והבחירה בו נעשית לרוב כפתרון אחרון.  אם אתם שוקלים להתחיל בהליך של פונדקאות או שאתם כבר בתחילתו, אתם ודאי חווים רגשות מעורבים של תקווה וציפייה לצד חששות ודאגות.

זו תגובה טבעית ביותר לתהליך של הבאת ילד לעולם בדרך שונה מזו שתכננתם, חלמתם וקיוויתם. יחד עם זאת מדובר כמובן בפתרון לגיטימי, ראוי ומוצדק שאף נעשה שכיח ומקובל במקומות נוספים בעולם.

הליך הפונדקאות מורכב מכיון שיש בו מגוון רחב של סוגיות – נפשיות, כספיות, משפטיות, אתיות, מעשיות – ויש לקחת בחשבון את כל השיקולים.

ה"סידור" שבו האישה שנושאת את ההיריון, היא לא זו שתגדל אותו, מעורר שאלות משפטיות, אתיות ופסיכולוגיות לגבי ההורות והאימהות בקרב הציבור, ההורים המיועדים והאם הפונדקאית.

מורכבות נוספת קשורה לתחנות השונות שבני הזוג והפונדקאית צריכים לעבור עוד לפני תחילת ההליך: מילוי טפסים, הבאת אישורים, השתתפות בבדיקות רפואיות ופסיכולוגיות, מעקב של ועדות ועוד.

לאור כל זאת, ארגונים רפואיים בעולם ממליצים שבני זוג הנמצאים בהליך פונדקאות יקבלו תמיכה פסיכולוגית מקצועית לכל אורך ההליך, ואפילו לאחריו, עם הולדת התינוק.

בשל חשיבות התמיכה מודגש שהיא אינה צריכה להיות קשורה לגורמי המקצוע שהעבירו את המבחנים ונתנו את האישורים הנחוצים להשתתפות בהליך.

פונדקאות בישראל

מאז שנת 1996 הוסדרה הפונדקאות בישראל וניתנה הרשות לאישה אחרת, ה'פונדקאית' או ה'אם הנושאת', לשאת את העובר של בני הזוג.

יצירת העובר נעשית מהזרע והביצית של בני הזוג או מהזרע של בן הזוג וביצית של תורמת.

הביציות מופרות במעבדה ומוחזרות לרחם הפונדקאית בתהליך של הפריה חוץ גופית.

בהסדר זה ניתן להיעזר כאשר האם המיועדת לא יכולה לשאת את ההיריון מסיבות רפואיות של היעדר רחם או מחלות שונות שעלולות להחמיר בהריון כמו מחלת לב, מחלת כליות, סרטן וכו'.  דרך פונדקאות זו נקראת "פונדקאות מלאה", שכן המטען הגנטי המלא של בני הזוג עובר לתינוק. עד לא מזמן רק דרך זו היתה מותרת בישראל עבור בני זוג שהם איש ואשה נשואים.

אולם, בעקבות המלצות ועדת מור יוסף (2012) ותיקונים בחוק (2018), פורסמו לאחרונה (2022) הנחיות חדשות לגבי הפונדקאות בארץ :

  • ההורים המיועדים הם תושבי ישראל וגילם המירבי הוא 54
  • ההורים המיועדים הם בני זוג, יחיד או יחידה. גם גברים יחידים ובני זוג מאותו מין ( גברים וזוגות הומוסקסואלים) רשאים לעבור הליך פונדקאות בארץ
  • לפחות לאחד מבני הזוג קשר גנטי ליילוד
  • האם הנושאת (הפונדקאית) היא אישה לא נשואה
  • האם הנושאת אינה יכולה להיות קרובת משפחה של אחד ההורים המיועדים

בחנו את עצמכם – האם פונדקאות היא הפתרון בשבילכם 

האם אתם מוכנים לעבור משלב של טיפולי פוריות לתהליך הפונדקאות? השאלות הבאות יעזרו לכם להבין את מידת המוכנות שלכם:

  • אחד החששות הגדולים של נשים שפונות לפונדקאות, הוא שהעובדה שהן לא תישאנה את העובר ברחמן, תקשה עליהן להתקשר אליו ולהרגיש שהתינוק "שלהן".  איך את מתמודדת עם חשש כזה? איך תרגישי כשאישה אחרת תישא את ההיריון שכה רצית? איך ירגיש בן זוגך?
  • האם אתם ערוכים למעמסה הכלכלית, הנפשית והמשפטית שמתלווה לפונדקאות?
  • האם הזוגיות שלכם איתנה? האם התייחסותכם לאופציית הפונדקאות דומה או שקיימים חילוקי דעות מהותיים ביניכם בקשר אליה?
  • האם אתם מתכוונים לספר לילד על מוצאו? אם תיעזרו בתרומת ביצית, האם תשתפו בכך את הילד?  איך תסבירו את הנושא לאנשים מסביבכם?
  • איך אתם מדמיינים לעצמכם את הקשר שיהיה לכם עם הפונדקאית? עם ילדיה?
  • ישראל היא אחת המדינות היחידות המאפשרת פונדקאות. רוב המדינות אינן מתירות אותה, בגלל המורכבות האתית והפסיכולוגית להורים המיועדים ולפונדקאיות. איך אתם מרגישים בנוגע לכך?

ניסיתי להציג כאן בפניכם חלק מהשיקולים והאילוצים המרכזיים הכרוכים בבחירת הנתיב של פונדקאות, כדי לאפשר לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם.

אני מוקירה מכל הלב את רצונכם להביא ילד לעולם ובחינת כל הדרכים האפשריות לכך.

אם תרצו להתייעץ לפני תחילת ההליך, בכל שלב במהלכו או אפילו לאחר לידת התינוק, יש לי את כל הניסיון, הכלים והיכולת לתמוך בכם עכשיו ובהמשך הדרך.

מקורות:

  • אתר משרד הבריאות. דו"ח מור יוסף. (2012).  .https://www.health.gov.il/publicationsfiles/bap2012.pdf   נדלה בתאריך 28.12.2022
  • אתר משרד הבריאות. חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד),תשנ"ו-1996- הנחיות ליישום.  https://www.health.gov.il/Subjects/fertility/Surrogacy/Pages/default.aspx  נדלה בתאריך 28.12.2022
  • Ehrensaft, D . When baby makes three or four or more: attachment, individuation and identity in assisted-conception families.  In: The Psychoanalytic study of the child. 2008, 63, Yale University Press.

 

[button url="https://www.horuta.co.il/%d7%a6%d7%a8%d7%95%d7%a7%d7%a9%d7%a8/" target="self" "]צרו קשר[/button]

סגור לתגובות.