נשים שעוברות הפלה טבעית, זו הקורית עד השבוע ה- 20 של ההריון, מגיבות לרוב בתדהמה, כאב, הלם ותחושת אבדן ולעתים גם בדיכאון. תגובות אלו מתווספות לכאב הפיזי, שגם הוא אינו קל. הפלה היא אירוע מסעיר, בעל השלכות רבות, שיכולות ללוות את האשה שבועות ארוכים לאחריה. החלום שמתנפץ, התוכניות להרחבת המשפחה שמתמוססות, התחושות של בגידת הגוף ואבדן הביטחון והאמונה שיוכל לחזור ולמלא את משימתו גורמות לעיתים לעצב רב ואף לדיכאון אחרי ההפלה.
התגובות להפלה שונות מאשה לאשה. יש נשים שרואות בהפלה חוויה עצובה שבכוחן להתגבר עליה. אחרות חשות צער ואבל ומוטרדות מעוצמת תגובתן הרגשית ומפקפקות אם חוסנן הנפשי יעמוד להן לנסות שוב להרות. אחרות כמהות לחזור ולנסות שוב מוקדם ככל האפשר, לאחר שהגוף יתאושש.
הסביבה ממעטת להשתתף בכאב
יחס החברה אל ההפלות המוקדמות הוא מורכב. על אף ש-25% מההריונות מסתיימים בהפלה, ועל אף שהפלה מעוררת כאב נפשי עמוק אצל האישה ואצל בן או בת זוגה, בקרב המשפחה המורחבת ואפילו בקרב חברים וקרובים אין התייחסות מספקת לנושא.
לעתים אף מכחישים ומתעלמים מתחושת האובדן הקשה שאופפת את האישה. 'זה הריון ראשון, צעיר, היא תתאושש', רבים אומרים לעצמם. גם כשיש לאישה האבלה סביבה חמה ותומכת, עלולות להישמע אמירות מנוכרות שלכאורה מקטינות את כאבה הנפשי. הערות כגון 'את עוד צעירה, בפעם הבאה זה יצליח' או 'אם תחזרי לפעילות הרגילה שלך, תרגישי יותר טוב'.
הערות כאלה, גם אם כוונתן טובה, עלולות להגביר את תחושת הבדידות ולהקשות על ההתמודדות הרגשית של אישה שאיבדה את פרי בטנה במפתיע. משום שמרבית ההפלות הטבעיות מתרחשות לפני השבוע ה-12 נשים רבות מאבדות את ההריון עוד לפני שהספיקו לבשר אודותיו. במקרים רבים, חוסר הידיעה והיעדר השיתוף אף מקטינים את התמיכה שנשים מקבלות. מי שבחרו להימנע מלשתף בשבועות הראשונים אודות ההריון עלולות למצוא את עצמן בודדות מול חווית אובדן, שלא ציפו להתמודד אתה, והדבר עלול להגביר את תחושת הדיכאון לאחר ההפלה.
תגובות רגשיות להפלה – ואיך הן באות לידי ביטוי
נשים רבות מגיבות אחרי ההפלה בתדהמה, בעצב עמוק, באבל וגם בתחושות אשמה, פגיעה בערך העצמי, חרדה וסטרס. לעיתים מופיעים אפילו תסמינים האופיניים לתגובת סטרס פוסט טראומה ולדיכאון כמו איבוד תיאבון, קושי לישון, הימנעות מקשרים חברתיים.
משך הזמן בו נשים מתאבלות על אבדן ההריון משתנה מאשה לאשה. בספרות המחקרית נהוג לציין כי ארבעת החודשים הראשונים הם הקשים ביותר, וכי לאחר כ-6 חודשים יש בדרך כלל הקלה ורגיעה משמעותיות. יחד עם זאת, לא מעט נשים ממשיכות לחוש במצוקה הנפשית גם לאורך תקופה ארוכה יותר. לכן חשוב לשתף ולדבר על זה על מנת לא להגיע למצב של דיכאון מתמשך לאחר ההפלה.
יש הבדל בין אבל לבין דיכאון אחרי הפלה
נשים רבות מוטרדות מהמחשבה שמא תגובתן מוגזמת ואף תוהות עד מתי תימשך; האם זו תגובה רגשית המבטאת אבל באופן טבעי או שמא האירוע חושף מצוקה רגשית הדורשת טיפול. לא קל לשרטט את הקו המבדיל בין אבל לבין מצוקה רגשית מתמשכת, מאחר שיש הרבה משותף ביניהם, אולם נחוץ לנסות ולהבדיל: בעוד שהאבל הוא תהליך טבעי שהולך ופוחת עם הזמן, מצוקה רגשית מתמשכת פוגעת בתפקוד היומיומי ועלולה להיות לה השפעה עתידית.
במחקרים שנערכו לאחרונה מתברר, כי במקביל לאבל הטבעי שנשים ובני זוגן חווים, נשים לא מעטות סובלות במשך השנה הראשונה לאחר הפלה מתסמיני חרדה, דיכאון ופוסט טראומה גבוהים בעוצמתם. החרדות יכולות להתבטא בפחדים שאינם מרפים לגבי הסיבה שבעטיה קרתה ההפלה, בפחדים מסיבוכים רפואיים בעקבות ההפלה או מהפלות חוזרות בעתיד. תסמיני פוסט טראומה יתבטאו בתחושת קיפאון רגשי, במחשבות חוזרות וטורדניות, בחלומות קשים ובהימנעות מכל מה שמזכיר את האירוע הטראומתי.
במחקר בריטי גדול שפורסם לאחרונה, בו עקבו החוקרים לאורך זמן אחרי התגובות הרגשיות של נשים שעברו הפלה, נמצא כי כחודש לאחר ההפלה 29% מהנשים עדיין סבלו מתסמיני סטרס ופוסט טראומה, אצל 24% מהנשים הופיעו תסמיני חרדה בינוניים עד גבוהים וכ-11% מהנשים חוו תסמיני דיכאון בינוניים עד גבוהים. 9 חדשים לאחר ההפלה תסמיני המצוקה פחתו אמנם, אך נשארו ברמות גבוהות.
השפעת הפלה על בן הזוג
בני הזוג מגיבים גם הם בצער ובאבל על ההפלה, אך הביטוי הרגשי שלהם ועוצמתו שונים מאלה של בנות זוגם. גברים מתמקדים, בדרך כלל, בתמיכה רגשית ומעשית בבנות זוגם, תוך התעלמות והסתרה של כאבם הם. התנהגות זו נובעת מתוך חשש, מוטעה אמנם, שביטוי הכאב שלהם יפגע ביכולתם לתמוך בבת זוגם ויפגע גם בנכונותה להיתמך. דפוס כזה עלול להביא את בני הזוג לתחושת בדידות ולהתרחקות זה מזו. מסתמן כי דווקא הדדיות ושיתוף של תחושות הכאב והמצוקה עשויות לסייע להתמודדות טובה יותר עם האבדן ועם המצוקה הנפשית המתלווה אליו.
השפעת הפלה על ההריון הבא ועל הקשר עם התינוק
על פי נתונים מחקריים ידוע כי רוב הזוגות שעברו הפלה טבעית נכנסים להיריון חדש בתוך 18 חודשים. סמיכות זו בין ההפלה לבין ההריון החדש מהווה עבור הזוגות אתגר משמעותי. לנשים יש חשש לעבור הריון שבו הכאב על האובדן, הטראומה והדיכאון שחוו לאחר ההפלה, עלולים להתערבב עם ההריון החדש. הן חוששות שהחרדה מאובדן נוסף של הריון עלולה לפגוע בהנאתן ובשמחתן ואף להשפיע על ההריון ועל העובר.
אכן, ידוע כי בגלל מצוקה וחרדה מפני אובדן ההריון החדש נשים עלולות לדחות, באופן מודע ובאופן לא מודע, את ההיקשרות לעובר ולהימנע מביטוי רגשות כלפיו. תמיכה פסיכולוגית יכולה לאפשר לנשים לפתח מודעות לרגשותיהן השונים ולסייע להן לעבור טוב יותר את תהליכי ההריון, כולל יצירת הקשר עם העובר.
איך תוכלי לסייע לעצמך אם עברת הפלה?
הצעד הראשון המומלץ, הוא להיות מודעת לתנודות הרגשיות שעלולות להתרחש.
מנסיוני בטיפולים בנשים שעברו הפלה יש לי כמה המלצות שעשויות לסייע לך:
- אין כאן נכון או לא נכון. אם חווית הפלה, את זקוקה לתקופת החלמה גופנית ורגשית כאחד. זה מגיע לך.
- דאגי שיהיו לצידך אנשים שתומכים בך ומקלים עלייך.
- את עשויה למצוא עצמך מתקשה להיפגש עם חברותייך שילדו לאחרונה או שנמצאות בהריון. הרשי לעצמך להתרחק קצת, אולם אל תוותרי לגמרי על תמיכה – חברתית או מקצועית.
- תאריכים מסוימים, כמו תאריך ההפלה או תאריך הלידה לה ציפית, וכן תאריכי לידה צפויה של חברות שהריונן נמשך כמתוכנן עלולים להגביר אצלך את החרדה והמצוקה הנפשית. נסי להיערך לקראתם.
- חזרה לעבודה – את עשויה לחשוב שחזרה לעבודה תיטיב אתך, אך קשה באמת לחזות זאת. את עלולה להיות רגישה מאד, פגיעה וחסרת מנוחה. לכן, חישבי היטב על תכנית החזרה לעבודה והאם או איך תרצי לשתף את חברייך לעבודה באובדן שעברת. מצאי כמה חברות שיכולות לסייע לך בחזרתך לעבודה. אם הדבר אפשרי, אז חזרה הדרגתית תקל עלייך.
- יהיו הבדלי התמודדות עם האבל והכאב בינך ובין בן או בת זוגך. הכירו בכך ומצאו דרך לשתף זו את זה.
איך תדעי אם את זקוקה לתמיכה נפשית?
קשה לנבא מי הנשים שמועדות יותר לסבול ממצוקה רגשית קשה מתמשכת כמו דיכאון, חרדה או תגובה פוסט טראומטית, לאחר ההפלה. יחד עם זאת, מחקרים מצביעים על כמה גורמי סיכון:
- אם חווית מצוקה רגשית גבוהה ואף דיכאון מיד אחרי ההפלה
- אם עברת טיפולי פוריות או אם עברת אובדני הריון קודמים
- אם יש לך היסטוריה קודמת של דיכאון או של הפרעה פוסט טראומטית
אם את חשה שהכאב איננו נחלש ושיכולתך לחזור לשגרת החיים איננה משתפרת – אל תהססי לפנות לקבלת תמיכה רגשית בטיפול פסיכולוגי מקצועי.
יש לי הידע, הניסיון והרגישות להעניק תמיכה נפשית מיטיבה לנשים שעברו הפלה, וכן לבני או בנות זוגם. אוכל לסייע לכם לעבד את החוויה הקשה שעברתם ולמצוא את הכוח להחלים.
מקורות:
- Blackmore, E.; Cote-Arsenault, D.; Tang, W. et al. Previous Prenatal Loss as a Predictor of Perinatal Depression and Anxiety. British Journal of Psychiatry. 2011, 198(5):373-378.
- Farren, J; Jalmbrant, M; Falconieri, N. et al. Post-traumatic stress, anxiety and depression following miscarriage and ectopic pregnancy: a multi-center, prospective, cohort study. Am J Obstet Gynecol. 2020 Apr;222(4):367.e1-367.e22.
- Berry, S., Capuano, R., et al. Uncovering prolonged grief reactions subsequent to a reproductive loss: Implications for the primary care provider. Frontiers in Psychology. 2021.
- Díaz-Pérez, E., Haro, G., & Echeverria, I. Psychopathology Present in Women after Miscarriage or Perinatal Loss: A Systematic Review. Psychiatry International. 2023, 4(2), 126-135.