בעיות הפוריות שמקשות עליכם להרות ולהביא ילד לעולם, ומעמסת טיפולי הפוריות, גורמות לכם לסבל מתמשך, לחרדה ולתסכול רב.
טיפולי הפוריות מעוררים כמובן תקווה מחודשת להרות ולהצליח ללדת. אבל הם גם דורשניים וקשים, פוגעים ומתערבים בשגרת החיים.
אתם עלולים לחוש רמות גבוהות ולא מוכרות של מצוקה וסטרס, חרדה, כעס, פגיעה בדימוי העצמי ובזוגיות.
לעיתים קרובות, במיוחד את, יכולה לחוות "רכבת הרים רגשית" שמטלטלת אותך בין אופטימיות ותקווה, לדכדוך ואכזבה.
במצב כזה, כל אחד מכם מרגיש פגוע ונזקק להכלה ולתמיכה רגשית, גם אם לא באופן זהה. וזה רק טבעי שתחוו מצבי קונפליקט ומתח, גם אם עד עכשיו נהניתם מהרמוניה מלאה. טיפול פסיכולוגי תומך בטיפולי פוריות יכול להקל מאוד.
בעיות וקשיי פוריות – בעיה זוגית
כיום ל-10-15% מהזוגות יש בעיות פוריות שמחייבות התערבות רפואית. דחיית גיל ההולדה היא הסיבה המרכזית לכך. בניגוד למה שהיה מקובל בעבר, קשיי הפוריות אינם "בעיה נשית" בלבד. התמודדות נכונה ובריאה היא לראות בקשיים אלה בעיה זוגית שמחייבת מעורבות משותפת, ללא קשר לגורמי אי הפריון ולשיוכם לגבר או לאשה.
לחץ נפשי, חרדה ובעיות פוריות
- מפגש עם רופא נשים, גם אם לא מדובר במומחה פריון, עלול לעורר מתח וחרדה. מתח שרק עלול לגבור אם שניכם תצטרכו להתחיל בבדיקות.
- מתח, חרדה ו/או דיכאון שמתעוררים בגלל הכישלון להרות פוגעים בהפרשת הורמונים ולכן משבשים את הפוריות. כך נוצר מעין מעגל קסמים אכזרי.
לפחות בתחילת הדרך מומלץ להמשיך לנסות להיכנס להיריון בצורה טבעית, לא להילחץ ולגייס אורך רוח. המלצה זו נובעת מההכרה של המחיר הגופני והנפשי של ההתמודדות עם טיפולי הפוריות.
גברים עם בעיות פוריות
כשהגבר מבין שהבעיה היא "אצלו", התגובה הנפוצה היא תדהמה. בהמשך עלולות להתעורר אצל גברים רבים תחושות נוספות, מבושה ואשמה, דרך תחושת פגיעה בערך העצמי, ייאוש ואובדן ועד אפילו דיכאון עמוק.
דרכים נפוצות של גברים להתמודד עם הדיכאון והמצוקה, כמו עישון ואכילת יתר, עלולות באופן פרדוקסלי להגביר את הפגיעה בפריון.
המסקנה ברורה. חשוב מאוד שגברים יכירו בכאב שלהם ויצליחו לבטא אותו בצורה טובה.
ההתמודדות הזוגית עם בעיות וקשיי הפוריות
גברים ונשים מתמודדים בדרכים שונות עם חוסר ההצלחה להרות ועם טיפולי הפוריות.
נשים בדרך כלל:
- משתפות יותר בכאב
- מחפשות תמיכה רגשית אצל בן הזוג, חברות ואנשי מקצוע
- מגוננות על בן הזוג ע"י כך שלוקחות על עצמן את האחריות לאי הפריון
גברים לעומת זאת, מגיבים כמעט בצורה הפוכה:
- נוטים להסתיר את "הבעיה" מחברים ומבני המשפחה הקרובים.
- תופסים את התפקיד שלהם בלדאוג לאישה בזמן הטיפולים.
דינמיקה זו תואמת למעשה את ציפיות החברה מגברים: אל תראו שקשה לכם ואל תבטאו רגשות עמוקים על האובדן.
ובצד השני, בת הזוג שצריכה תמיכה ומחפשת אותה, הופכת בגלל הרצון לגונן, לגורם התמיכה הבלעדי. ועדיין המצוקה הרגשית שלה משפיעה על בן הזוג ומלחיצה אותו, תוך שהוא מנסה להדחיק ולנהוג "כרגיל". התוצאה היא מעגל אכזרי שבו שני בני הזוג לא מצליחים להכיל את המצוקות הרגשיות של השני ושל עצמם. מצבים אלו אף עלולים להפוך את הטיפול בבעיות הפוריות למורכב יותר.
במצב כזה המערכת הזוגית הופכת טעונה ורגישה. ניתן לראות לא פעם תגובות של כעס והטלת אשמה על בני הזוג שלהם זה בזו. אם מגיעים למצב של סטרס, התכנסות של כל אחד לתוך עצמו ותקשורת לא טובה – עלולה לחול החמרה של המצוקה הזוגית, טיפולי הפוריות הופכים לקשים מנשוא ולעתים גם הסיכויים להצליח ולהרות פוחתים.
קושי נוסף יכול להתעורר בעקבות חוסר הסכמה בין בני הזוג לגבי החלטות הקשורות לטיפולי הפוריות. לכן, חשוב שבני הזוג ידונו בנושאים אלה מתוך התחשבות ורצון להגיע להסכמה שאיננה מבוססת על כפיה או על הצורך לרצות את בן/בת הזוג.
תמיכה נפשית בהתמודדות עם טיפולי פוריות
מרבית הפונים לטיפול פסיכולוגי בעקבות טיפולי הפוריות, הם גברים ונשים בריאים בנפשם שנקלעו למצב משברי. ייתכן שלעתים ירגישו שהסבל הנפשי, האישי והזוגי, כבד מכדי לשאת אותו לבד.
הקטנת החרדה, חיזוק היכולת להתמודד עם התסכול, חוסר הוודאות והפגיעה בדימוי העצמי – הם בדרך כלל הנושאים המרכזיים לתמיכה נפשית בתקופה זו.
טיפול פסיכולוגי יכול לעזור ולהקל במיוחד
– כשעוברים אובדן הריון במהלך טיפולי הפוריות
– כשעומדים בפני קבלת החלטה טיפולית מיוחדת כמו הפחתת עוברים
– כשעומדים בפני ויתור על הורות גנטית ופניה להורות באמצעות קבלת תרומת זרע, קבלת תרומת
ביצית או פניה לפונדקאות
השחיקה הנפשית שעלולה להיגרם עם כישלונות חוזרים של טיפולי פוריות עלולה לגרום גם לייאוש ולוויתור על ההורות.
אני מודעת היטב לקושי לפנות ולקבל תמיכה נפשית בקשר לבעיות פוריות ולטיפולים, בגלל היותם נושאים כל כך אישיים ורגישים. יחד עם זאת, חשוב שתדעו: הקלת המעמסה הנפשית היא חיונית להצלחת המסע להבאת ילד בריא לעולם, ולהקמת משפחה מאושרת.
יעוץ ותמיכה נפשית בתקופה מטלטלת זו יסייעו לכם להתבונן, להבין ולהכיל את מגוון הרגשות שאתם חווים כיום, ועוד תחוו בעתיד, ולאסוף כוחות כדי לבחור ולנהל את התהליך באופן מיטבי.