התמודדות גברים עם קשיי פוריות : מתי יש צורך בטיפול פסיכולוגי?

| פוריות

גברים עם קשיי פריון העוברים טיפולי פוריות חווים רכבת הרים רגשית. הם חשים כאב ובושה על הקשיים שלהם עצמם וצער גדול על שאינם מצליחים להיות הורים. בה בעת, הם משתדלים לתמוך בבת זוגם, שעוברת "בגללם" את הטיפולים. מהי המורכבות הרגשית שגברים חווים וכיצד ניתן להקל על המצוקה הנפשית שלהם ?

כ-40% מהגברים שעוברים טיפולי פוריות סובלים מבעיה רפואית הנגרמת בגלל הפרעה במערכת הזרע או הפרעה בתפקוד המיני. לאחרונה פרסמה החברה האירופאית לרביה (ESHRE) כי כ-20-30% ממקרי אי הפריון נגרמים בגלל הפרעה כלשהי אצל הגבר, כ-20-35% בגלל הפרעת פריון אצל נשים, וכ-25-40% נגרמים בגלל הפרעות שמתרחשות הן אצל הגבר והן אצל האישה. ביתר המקרים, הגורמים להפרעה אינם ברורים.

על אף שקשיי הפריון נפוצים אצל גברים כמו אצל נשים, עדיין רווחת בציבור התייחסות מוטעית אל קשיי הפריון של הזוג בעיקר כבעיה "נשית". לכך תורמת העובדה שהאישה היא זו שעוברת את הטיפולים (הזרעה תוך רחמית, הפריה חוץ גופית כולל ICSI). אולם, התרומה העיקרית להתיחסות שגויה זו נובעת מהתפיסות התרבותיות, החברתיות או הדתיות המושרשות בתרבות שלנו אך מנוגדות לידע הרפואי, תפיסות הרואות רק את הנשים כאחראיות לקשיי הפריון של הזוג. מרפאות רבות נוהגות להסוות בעית פריון גברית על ידי פתיחת תיק רפואי אחד לזוג, תיק הנושא את שם האשה, שבו נאגר גם המידע הרפואי הנוגע לגבר. האשה, במקרים רבים, "לוקחת על עצמה" את האחריות לקשיי הפוריות הזוגיים. בכך היא מקלה על מצוקת בן זוגה ומאפשרת לו לתמוך בה בעת הטיפולים שהיא עוברת, אך בד בבד היא מתחברת לרגש הבושה שלו ולרצונו להקטין את הפגיעה הקשה שהוא חווה.

גברים מגיבים קשה יותר מנשים לקשיי פוריות

תקופת הבירור הרפואי הכוללת גם את תחילת טיפולי הפוריות היא תקופה קשה ומורכבת לבני הזוג. הם חווים בדרך כלל מתח וחרדה, לעיתים עם חוויית ריחוק זה מזו, ירידה בחשק המיני והתפרצות כעסים שלא הכירו עד עתה.

ההתערבות במיניות הטבעית והמצב בו יחסי המין מופקעים מרשותם והופכים מביטוי לאינטימיות ואהבה למכשיר רפואי מתקבלים יותר בהבנה על ידי נשים מאשר על ידי גברים. יש מקרים בהם עלולה להיות גם פגיעה בהנאה המינית ואף פגיעה זמנית וחולפת בתפקוד המיני. זה נכון לשני בני הזוג, אולם בעיקר לגברים הסובלים מקשיי פוריות. יש שחווים דאגה ואי וודאות: האם וכיצד המשיכה והתפקוד המיני שלהם ישובו לקדמותם עם תום הטיפולים? כאן המקום להרגיעם שהסטרס והחרדה הם הגורמים לקשיים אלה וששיפור במשיכה ובתפקוד המיני צפויים לחול עם סיום תקופת הטיפולים המעיקה.

כאשר מתקבלת אבחנה של אי פריון גברי, רוב הגברים מגיבים בתדהמה, אפילו בתחושת אבדן ואבל שעלולים להיות משמעותיים. רבים חווים רגשות ייאוש, בושה ואשמה, פגיעה בערך העצמי, דיכאון ותסמינים פסיכוסומטיים שונים.

חשוב לציין, שאותן פעילויות שגברים נוטים לבצע כדי להילחם בדיכאון ובמצוקה שלהם, כמו עישון ואכילה יתרה, עלולות להגביר את הפגיעה בפריון.

איך גברים מתמודדים עם אי פריון גברי?

גברים ונשים מתמודדים בדרכים שונות עם אי פריון שלהם עצמם ועם הטיפול בו. בעוד נשים משתפות בכאבן ומרגישות צורך להיתמך רגשית על ידי בן זוגן, על ידי חברות וגם על ידי אנשי מקצוע, גברים נוקטים בדרכים כמעט הפוכות.

גברים נוטים להסתיר ולהסוות את אי הפריון שלהם. הם מסתירים זאת מחברים ומבני משפחה קרובים. מחקר שהתבצע בארה"ב (Rabeno, 2009) מראה כי 47% מהגברים שאובחנו עם אי פריון גברי לא שיתפו אף אחד בדיאגנוזה, מלבד את בת זוגם. הסתרה זו נובעת מחשש ומהפנמה של הסטיגמה הקיימת  לגבי ליקויי פריון בכלל ושל גברים בפרט. על פי גישה סטיגמזו, קיים קשר הדוק בין מיניות ופריון: גבר נחשב מיני, חזק, גברי – אם הוא מפרה את בת זוגו. אם אינו מפרה – הוא אינו גברי, אינו חזק, אינו מיני. הסתרה זו באה להגן על הגבר, שחרד מפני לעג ועלבונות כלפיו, שיקטינו עוד יותר את יכולתו להתמודד עם הקושי. גברים נוטים גם לאיפוק רגשי ולניסיון להרחיק את החוויה הרגשית מעליהם "כאילו לא קרה דבר".

בצד ההסתרה, גברים עם בעיית פריון משתדלים להציג עוצמה ונחישות, לתמוך ולסייע לבנות זוגן ולהתרכז בצדדים מעשיים, בפתרון בעיות ובפעילות יתר, למשל בספורט ובעבודה. אמנם יש בפעולות אלו פן חיובי, אך הן מהוות גם בריחה מהתמודדות רגשית.

חיפוש מידע בעיתונות, בספרות ובעיקר אצל אנשי הרפואה המטפלים בהם היא דרך התמודדות נוספת של גברים. חיפוש זה מחזיר להם את התחושה שהם יכולים לבחור ולהחליט כיצד להתקדם עם הטיפולים.

מנגנוני התמודדות אלה אמנם מסייעים לגברים להקל על ההתמודדות עם הצער והכאב, אך בד בבד, הם מונעים מגברים לבטא ולעבד רגשות ותחושות של פגיעה, בושה ואבל. ניסיוני הטיפולי והידע הקיים לגבי הטיפול הנפשי בגברים מלמדים, שכאשר רגשות עוצמתיים אלה נשארים כבושים ובלתי מעובדים, הם עלולים להשפיע לרעה על הסתגלות גברים אלה בעתיד, ועלולים לפגוע ב- well being שלהם כבני אדם וכהורים.

לכן, חשוב שגברים המתמודדים עם אי פריון גברי יצליחו לבטא את כאבם, יכירו בו וימצאו דרכי התמודדות יעילות שתמנענה היווצרות משקעים לטווח רחוק.

כאשר הטיפולים הרפואיים אינם יכולים לפתור את הבעיה ולהביא לגבר הורות ביולוגית עולה על הפרק שאלת תרוממת זרע. פיתרון זה מאפשר לגבר להפוך להורה, אולם הוא כרוך בפגיעה נפשית קשה ומתמשכת. לכן, ממומלצת מאד בשלב זה תמיכה פסיכולוגית, אישית או זוגית.

השפעת בעיות פוריות אצל גברים על הקשר הזוגי

פעמים רבות נשים לוקחות על עצמן את הקשיים ואת חוסר הפריון כדי לגונן על בני זוגן. גברים ממשיכים לראות את תפקידם כתומכים בנשים בעת הטיפולים. דינמיקה זו תואמת את הציפיות המגדריות של החברה מגברים: שאין להם רשות להביע רגשות עמוקים של אובדן או של איבוד שליטה. במצב זה בנות הזוג הופכות להיות גורם התמיכה הבלעדי בגברים. המצוקה הרגשית שהן עצמן חוות בגלל הבעיה הרפואית של בן זוגן, בנוסף ללחץ שגורמים הטיפולים חוזרת בדרך כלל גם אל בן הזוג ועלולה ליצור מעגל בו כל אחד מבני הזוג אינו מצליח להכיל את המצוקות של השני. המערכת הזוגית הופכת טעונה ורגישה, וניתן לראות לא פעם התפרצות תגובות של כעס והטלת אשמה על בני הזוג.

במצב זה של סטרס והתכנסות של כל אחד לתוך עצמו, התקשורת הטובה, אם היתה קודם,  עלולה להשתבש ולהגביר את המצוקה הזוגית.

היחס של בני הזוג לגבי החלטות הקשורות לטיפול אינו זהה ועלולות להיווצר מחלוקות. לכן, חשוב שבני הזוג יהיו מודעים לאפשרות של חילוקי דעות וכעסים וידונו בנושאים אלה מתוך התחשבות ורצון להגיע להסכמה, כזו שאיננה מבוססת על כפיה או על הצורך לרצות את בן/בת הזוג.

איך תוכלו לעזור לעצמכם?

  • חשוב שתכירו בכך שהטיפולים מעוררים בכם מתח, חרדה ועלולים לשבש את הקשר הזוגי שלכם. ההמלצה שלי היא להיעזר קודם כל בשיטות הרפיה ותמיכה שונות שיסייעו בהפחתת סטרס על מנת להתמודד עם הטיפולים ולשפר את סיכויי הצלחתם.
  • שיתוף חברים או קרובים במצוקותיכם חשוב מאד ובתנאי ששניכם מסכימים לשיתוף זה.
  • שימו לב: אם אתם מרגישים שהתקשורת ביניכם אינה טובה, שאתם מסתגרים ולא משתפים אחד את השני ברגשות, כדאי שתפנו לקבלת טיפול פסיכולוגי בהתמודדות עם התהליך. זכרו שהקשר הזוגי שלכם הוא גורם התמיכה החזק ביותר ושימרו עליו.
  • בקשו מידע וערכו שיחות עם הצוות הרפואי המטפל בכם כדי להבין לעומק את בעייתכם. נסו לחלוק ביניכם את העיסוק והמעורבות בכל השלבים הטיפוליים.

הסימנים שמראים שאתם זקוקים לתמיכה נפשית

ממחקרים רבים עולה כי 20-30% ממטופלי הפוריות, גברים ונשים, זקוקים במהלך הטיפולים הרפואיים לתמיכה נפשית מיוחדת, מעבר לזו שהם מקבלים במרפאת הפוריות.

אני מבקשת לסייע לכם לזהות בעצמכם, הגברים, מי עלול להימצא בסיכון לקשיים רגשיים ומי חשוב שיפנה לאיש מקצוע מיומן, כמו פסיכולוג קליני או עובד סוציאלי, לצורך קבלת תמיכה רגשית מקצועית. ואלה הסימנים:

  • גברים שאינם משתפים את הקרובים להם בקשיים, אלא את בת זוגם בלבד.
  • מי שסובלים מחרדה או מדיכאון בעת הטיפולים או שסבלו מהם בעבר
  • מי שמתקשים לקבל ולהכיר במצב של אי פריון, ואף מתקשים לקבל החלטות הנוגעות לטיפול בו
  • מי שמתמודדים עם קשיי זוגיות
  • מי שנמצאים בצומת של קבלת החלטות – תרומת זרע, אימוץ, חיים ללא ילדים

איזו עזרה רגשית יכולה לסייע לכם ?

תמיכה נפשית ורגשית, עדיף במסגרת זוגית, יכולה לסייע לכם להקל את המתחים שקיימים בקשר הזוגי שלכם, להבין את דפוסי התקשורת ביניכם ולמצוא דרכי התמודדות יעילות, כמו גם להמשיך ולמצות את האפשרויות הרפואיות העומדות בפניכם ולשתף פעולה באופן מיטבי עם הטיפולים.

כאשר הטיפול הפסיכולוגי ניתן במועד, הוא מסייע לבטא ולעבד את הרגשות הקשים, תורם למניעת הצטברות משקעים רגשיים, מקל על קבלת החלטות לגבי ההתערבות הרפואית ועל המצוקות הרגשיות המתלוות.

אני מזמינה אתכם לפנות אלי לקביעת פגישה אישית כדי לבחון יחד כיצד אוכל לסייע לכם.

צרו קשר

סגור לתגובות.