הריון הוא בדרך כלל אחד הפרקים המשמעותיים ביותר שיש לנו הנשים.
במקביל לשינויים הגופניים שאנחנו חוות גם הנפש עוברת שינויים והיא "מתמתחת" כדי "לעשות מקום" לעובר.
באופן טבעי בתהליך הזה יכולות להתעורר גם שאלות, חששות ודאגות שונות: לגבי העובר ואופן ההתפתחות שלו, ההתקשרות אליו, התפקוד האימהי, השפעת ההריון והאימהות על הזוגיות, הגוף המשתנה, ההתפתחות האישית והקריירה וכמובן חששות מהלידה.
חשוב להבדיל בין שני מצבים: המצב הרגיל בו זה רק טבעי שתחווי מידי פעם סטרס, דאגות ומצבי רוח. לעומתו, מצב לא רגיל בו את סובלת מחרדה או דיכאון מתמשכים, שחשוב לטפל בהם.
בניגוד למיתוס שלפיו אישה הרה שרויה ברוגע, מחקרים עדכניים מראים ש-10% מהנשים ההרות סבלו מחרדות בהיריון ו- 10-15% סבלו מדיכאון בהריון. גם בני הזוג עלולים להרגיש נסערים ומוטרדים ולעיתים אף לסבול מחרדות ומדיכאון.
האם חרדות בהריון ומצבי רוח מאפיינים כל הריון ?
מצבי רוח, דאגות ואף חרדות בהריון הם מובנים וטבעיים וקורים כמעט בכל הריון. במידה מסוימת הם אפילו נחוצים, שכן הם נובעים ומעידים על "עבודה פסיכולוגית" שאנחנו עושות כהכנה להורות: כמו שהבטן והרחם עוברים שינויים, כך גם הנפש "נמתחת" ומפנה מקום לתינוק החדש שעתיד לתפוס מקום ולשנות את חיי אמו, אביו ומשפחתו.
ההתכוננות שלך לקשר שיתפתח עם תינוקך מעוררת אצלך חוויות, רגשות וזיכרונות ילדות שקשורים לטיפול שאת בעצמך קיבלת מאמא שלך. לעיתים ההיריון מציף אל פני השטח דילמות וקונפליקטים בלתי פתורים, או בעיות רגשיות שלא טופלו. אם אלה גורמים לך לחרדה חריפה ומתמשכת או לדיכאון, עלולה להיפגע אצלך עבודת ההכנה להורות.
חשוב להבין שכל החוויות שאת עוברת, וגם בן זוגך, משפיעות על יכולת ההקשבה, ההזדהות והתקשורת שלכם עם העובר ומאוחר יותר עם התינוק.
זוגיות ומצוקות רגשיות בהריון
פעמים רבות חרדות ומצבי רוח בהריון מתנקזים למערכת היחסים הזוגית. זה קורה כיוון שבני הזוג מתקשים למצוא את הדרך להכיל, כזוג, את השינויים שעובר כל אחד מהם, או מתקשים להתמודד עם קשיים שטואטאו "מתחת לשטיח" ומתגברים בתקופת ההריון.
כשזה קורה, ההריון הופך מתקופת חיים יפה ומרגשת, מלאת חלומות ופנטזיות על משפחה למופת וחיים מלאי אושר וטוב – ל"שעת מבחן" עבורכם. מה שנבחן כאן הוא למעשה יכולתכם כהורים לעתיד לעמוד במצב בלתי מוכר, בתנאים של אי וודאות ועמימות, מצב שידרוש מכם לגייס את כל כוחות ההתמודדות שלכם.
מדובר באתגר קשה, שגורר לא פעם מתחים, כעסים ואי הבנות, במיוחד כאשר את לא מקבלת את התמיכה המידית הקרובה שלה את כל כך זקוקה.
למה קשה לזהות חרדה ודיכאון בהריון ?
לא פעם נשים אומרות: "זה סתם מצב רוח" או "ההורמונים משתוללים".
נכון, לא תמיד קל להבחין ולאבחן הפרעת דיכאון בהריון והפרעת חרדה בהריון ולהבדיל בינם לבין רגשות מתח ודאגה טבעיים ונורמטיביים, שנוצרים בעקבות ה"עבודה הנפשית" שאת עושה, כלומר, ההתכוננות הנפשית להורות.
הסיבה העיקרית לקושי לזהות חרדה ודיכאון היא שחלק מתסמיני הדיכאון, כמו קשיי שינה או שינויים בהרגלי האכילה, אופייניים לכל היריון וגם שתסמיני חרדה עשויים להיראות כדאגות האופייניות להריון.
בצורתם הקיצונית שמוגדרת כבר כהפרעה, הדיכאון והחרדה משבשים את אורח החיים הרגיל ומשתלטים על ההוויה.
סיבה נוספת לקושי בזיהוי הפרעות אלו היא שנשים מרגישות אשמה ומבוכה כשהן לא חוות שמחה, בתקופה שבה מצופה מהן לשמוח. הן גם חוששות לחשוף את רגשותיהן בפני הקרובים להן ולעיתים גם בפני רופאיהן, אולי ממחשבה שממילא אין דרך לעזור להן ובתקווה שהקושי "יעבור מעצמו".
הפרעות החרדה הנפוצות בהריון
הפרעות החרדה הנפוצות בהריון הן אלו:
- הפרעת חרדה כללית
- התקף חרדה (פאניקה)
- הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
- הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD)
- חרדה או פחד מהריון ולידה – טוקופוביה
התסמינים של הפרעות החרדה בהריון הם:
- דפיקות לב מואצות וקשיי נשימה (היפר – וונטילציה) כמו בהתקף פאניקה
- מחשבות ודמיונות מפחידים הקשורים לעובר או לתינוק
- דאגות טורדניות (אובססיביות) בנוגע להתנהגותך, במיוחד בנוגע לתזונה שלך
- דאגה רבה ומציפה, ללא סיבה
- אי שקט ושינה טרופה
אני שוב מדגישה שחשוב להבדיל בין תגובות חרדה חולפות לבין הפרעות חרדה.
ישנם מצבים שבהם תגובות החרדה הן קצרות וממוקדות, ואף טבעיות, נורמטיביות וצפויות. למשל, אם את צריכה לעבור בדיקת מי-שפיר, באופן טבעי ההתרגשות והלחץ יכולים לגרום לך לבכי בלתי נשלט, קשיי נשימה, תחושת עצבות והתכנסות. אפילו אם תחווי אותן בצורה עוצמתית וחריפה, סביר שהן יחלפו כלעומת שבאו לאחר הבדיקה.
לעומת זאת, אם התגובות האלה מתמשכות, אינן חולפות עם שינוי הנסיבות וישנה תחושה שהן משתלטות עליך, ייתכן שמדובר בקושי לווסת את המתחים והחרדות שההיריון מעורר. מצב זה עלול להיות מאובחן כהפרעת חרדה.
התסמינים של דיכאון בהריון
תסמיני דיכאון בהריון אינם שונים מתסמיני דיכאון בכל תקופה אחרת. מבחינים בין מצבים משתנים וחולפים, שהם טבעיים ושכיחים, לבין מצבי רוח מתמשכים שמשתלטים על החיים, וכנראה מעידים על הפרעת דיכאון.
בין התסמינים שצריכים לעורר דאגה:
- דכדוך
- אובדן עניין או הנאה מפעילויות שבדרך כלל גורמות הנאה
- עייפות מרובה
- חוסר אנרגיה
- אי שקט או אדישות
- ביטויים של רגשות אשם או חוסר ערך
- קושי להתרכז
- קשיי שינה
- שינויים בתיאבון
חשוב לשים לב שלפעמים תסמיני חרדה ותסמיני דיכאון מופיעים יחד וקשה להפריד ולהבדיל ביניהם.
מי בסיכון לסבול מחרדה או דיכאון בהריון ?
נשים שיש להן סיכון מוגבר לפתח הפרעת דיכאון או הפרעת חרדה במהלך ההריון:
- אלה שסבלו מכך כבר לפני ההריון
- נעזרו בטיפול תרופתי שאותו הפסיקו עם הכניסה להריון
- מגלות רגישות לשינויים ההורמונליים שקורים בזמן ההריון
- אין להן תמיכה רגשית ומעשית
- נמצאות בקשר בלתי יציב
- חוו בעבר אירועים קשים כמו טראומה על רקע של פגיעה מינית, טיפולי פריון,
אובדן הריון או סיבוכים בלידה
חרדה או דיכאון בהריון עלולים לגרום נזק לעובר
כיום ידוע שלמתח גדול, חרדה, וכמובן לדיכאון במהלך ההריון יש השפעה ישירה על התפתחות העובר.
הביטויים הגופניים של מתח וחרדה ניכרים כמו דפיקות לב מואצות, קשיי נשימה, עלייה בהפרשת קורטיזול בדם (הורמון שמשתחרר כתגובה למתח) ועליה בלחץ הדם – יכולים להשפיע לרעה על מהלך ההריון והלידה על התפתחות התינוק, כיוון שהם מייצרים סביבה תוך-רחמית מזיקה.
מחקרים רבים מצאו שחרדה ודיכאון במהלך ההריון (ברמות גבוהות) מגדילים את הסיכונים הבאים:
- להפלה טבעית וללידה מוקדמת
- ללדת תינוק במשקל לידה נמוך ועם היקף ראש קטן יותר
- לקשיים ביצירת קשר אם-תינוק (בונדינג)
- לקשיים רגשיים וקוגניטיביים אצל הילד
- להמשיך לסבול מדיכאון גם לאחר הלידה
טיפול פסיכולוגי לחרדות ודיכאון בהריון – מתי כדאי לפנות ?
אם ניתן להתגבר על המצוקות הרגשיות, בשיחה עם אדם קרוב, בפעילות ספורטיבית, בטכניקות הרפיה או בעזרת טיפולים מתחום הרפואה האלטרנטיבית – כנראה שמדובר במצב חולף ונשלט.
אבל אם חומרת התסמינים גוברת ולא ניתן לשלוט בהם ולהקטינם בעזרת פעולות אלו – כדאי, רצוי וחשוב ביותר לקבל עזרה פסיכולוגית.
ככל שתקדימי לקבל תמיכה רגשית פסיכולוגית מתאימה, כך תרגישי טוב יותר: תחווי הקלה במצוקה הנפשית, תפתחי קשר טוב יותר עם העובר/התינוק, תחושי הנאה גדולה יותר מההריון, תשפרי את התקשורת והקשר עם בן/בת הזוג ותרגישי מוכנה יותר לאימהות.
בני זוג שחווים בעיות בקשר הזוגי יתקשו לעשות את ה"עבודה הפסיכולוגית" של התכוננות להורות. אני ממליצה לנצל תקופה זו ולפנות לטיפול זוגי כדי לנסות לפתור את המשבר ולהבין שהולדת התינוק אינה הפתרון לקשיים, אלא דווקא עלולה להחריף אותם.