הולדת התינוק היא שמחה גדולה, אבל זה לא תמיד פשוט להיות הורים. רבים מהזוגות מצפים כי הזוגיות לאחר הלידה תחזור למתכונת הקודמת אבל, לא תמיד זה כך. הסיבות יכולות להיות העייפות הרבה שעתידה לפקוד אתכם (במיוחד את האם הצעירה) או המקום שתופס התינוק בחדר השינה הזוגי ובנפשה, בעיקר אם היא מניקה.
חשוב שתוכלו לשוחח על כך, לתאם ציפיות ולהבין את המצוקות.
אף שזוגות רבים חשים קירבה והעמקה של הקשר הזוגי לאחר הלידה, כשליש מהזוגות נתקלים בקשיים במעבר להורות ובהתמודדות עם דילמות חדשות ולא מוכרות. במקרים רבים הקושי מתפתח על רקע הבדלים, או אפילו סתירות, בצרכים שמבטאים בני הזוג. למשל, הצורך בקבלת תמיכה ועזרה בטיפול בתינוק (מההורים, מאחים ואחיות) לעומת הרצון להפגין שליטה ועצמאות, בעיקר בפני ההורים יודעי-כל, או קרובי משפחה שהם הורים ותיקים.
כך גם לגבי הצורך בקרבה, אינטימיות ויחסי מין.
המעבר מ"זוג בהריון" לזוג עם תינוק מחייב גמישות, יכולת לבצע שינויים בתפיסת העולם ומסוגלות להפגין ולספוג רגשות חדשים ושונים, זה כלפי זו, ולהפך. לא רק בגלל התינוק שהצטרף למשפחה, אלא בעיקר משום ריבוי התפקידים והמיומנויות החדשות שנדרשות מכם כהורים צעירים, והשינוי המהותי ביחסים הזוגיים.
זה הרגע בו נחוץ לבחון הנחות יסוד, ללמוד להתמודד עם מצבים, רצונות ורגשות שונים ולטפח זוגיות בשלה, בוגרת, שתאפשר לכם להכיר ולקבל את ההבדלים ביניכם ללא שיפוט וביקורת.
זוגות שתופסים את עצמם בצורה "אידיאלית", כלומר שסוברים שזוגיות חזקה היא זו הנעדרת חילוקי דעות וויכוחים, יתקשו להסתגל למצב החדש של הורות.
כך גם במקרים בהם קיימים הבדלים חד משמעיים בין הגבר לאישה, שלעתים מושרשים תרבותית וחברתית, או תפיסה נוקשה אודות התפקידים הנגזרים מכך. גם התפיסה לפיה אינטימיות באה לידי ביטוי רק בקיום יחסי מין, לא מוסיפה לקרבה ביניכם.
המלצות לטיפוח הזוגיות לאחר הלידה
- לקבוע ביניכם מפגשים מתוכננים, גם אם קצרים, שימלאו מצברים ויחזקו את הקשר ביניכם. גם היחסים שלכם עם המשפחה המורחבת ועם החברים, משפיעים ומשמעותיים, שכן יחסים תומכים וחמים מחזקים ומקנים יציבות לקשר הזוגי.
- לחלק ביניכם את הטיפול בתינוק והאחריות עליו באופן מתחשב.
- לסגל יכולת לשמור על תחושת ה"ביחד" במקביל לאפשרויות לבטא גם רגשות שליליים, כמו כעס או עלבון.
- לנסות להבין את הכשלים והבעיות שהובילו להתפרצות הרגשות, תוך חיפוש משותף של פתרונות ודרכי התגברות על הבעיות שצצו, כמשימה זוגית.
זוגיות טובה במהלך ההיריון ולאחר הלידה הראשונה עשויה לרפד ולהקל על הקשיים. לעומת זאת, קשר זוגי טעון יכול לעורר תחושות דיכאון וחרדה, ואף ידוע כי קשיים בקשר הזוגי מהווים גורם סיכון לדיכאון לאחר לידה אצל נשים.
ככל שתפתחו את יכולת ההקשבה והנתינה, תאפשרו לעצמכם לקבל ולבטא בצורה בוגרת את התסכולים, הקשיים והחרדות של עצמכם ושל בן הזוג – שהם בלתי נמנעים במעבר להורות – כך תגבר יכולתכם להעניק לתינוק, ולהשפיע לטובה על התפתחותו ואיכות חייו.
לא מן הנמנע שתוכלו לפתח בעצמכם את היכולת לזוגיות טובה ושלמה. יחד עם זאת לעתים נחוץ לקבל עזרה וייעוץ. במיוחד נחוצה עזרה אם אתם מרגישים שאינכם מצליחים להכיל ולהקל על המצוקות, החרדות והדיכאון של מי מבני הזוג. במקרים כאלה, אני ממליצה לפנות לעזרה מקצועית לקבלת טיפול זוגי.